Dumnezeu poate face orice, dar are o problemă cu finanţele

| 90 Comments

M-a apucat aşa un chef de scris în seara asta de Crăciun
Şi mă gândeam acum dacă să scriu despre femei grase sau despre Biserică. Nu vreau să mănânc ciuperci aiurea, dar pentru mine e mai important să nu am lângă mine o femeie grasă decât să semnez condica la biserică în fiecare duminică.
O las aşa cu femeile grase. Promit că o să detaliez.
Nu vorbesc despre religie, ci despre Biserică (ca instituţie). Nu văd nicio problemă în faptul că omul simte nevoia de a se gândi că undeva există o entitate supremă care aranjează lucrurile într-o ordine. O ard acum pe filosofie, dar cu ideea destinului nu pot fi de acord. Adică Dumnezeu i-a scris fiecăruia destinul, dar omul se cam ţine de rele. Înseamnă că relele erau deja scrise, la unii mai multe, la alţii mai puţine, aşa cum a vrut El. Păi Dumnezeu face rele? (Oricum nu despre asta voiam să scriu.)
Eu am o problemă cu moaştele. Dacă religia creştină pune sufletul pe primul plan, corpul fiind doar pământ fără valoare, de ce simt popii nevoia sa ne bage sub nas nişte oase spre a fi pupate. Ma gândesc cu groază la pelerinajul de la Sfânta Parascheva de la Iași. Se umple oraşul de melteni (evit cuvantul “tăran” pentru ca nu vreau să aibă conotaţii peiorative), care stau zeci de ore la o coada imensă şi pupă nişte oase. Rectific, nu pupă nişte oase, pupă un geam care acoperă nişte oase. Adică nişte ninja bărboşi scot mortu’ din biserică în fiecare an şi se freacă de el milioane de oameni. Asta nu e profanare de morminte? Mă uitam anul ăsta la ştiri şi am văzut cum unii practica sărut cu limba la faţa locului. Unii, aducându-şi aminte de tinereţe, dau şi o limba la geamul ăla. Nu vreau sa-mi inchipui ce panoplie de viruşi colcăie acolo, mai ales că mulţi vin să se roage să scape de boli. Ce boli de piele, acnee, hepatită A, B (şi tot alfabetul), gripă ş.a.m.d. Dacă vă e silă să beţi din paharul altcuiva sau să folosiţi furculiţa vecinului de masă, cum de vă duceţi şi daţi limbi unui geam care a fost pupat şi atins de mâinile a 2 milioane de oameni la un pelerinaj. Am văzut că unii şterg cu batista înainte de a aplica ştampila. În felul ăsta, abia se mai subţiază stratul de salivă, dar nu mor hepatitele. De ce să stai pe un frig crâncen la o coadă timp de 20 ore?
Ba acum văd că produsul are îmbunătăţiri pentru a păstra gradul de satisfaţie a clientului. An de an mai aduc un dinte de mort, o coastă de mort, un deget de mort. Am auzit că s-a dus prostimea să se roage la sticluţa cu sângele Papei Ioan Paul al 2-lea. Adică omul a dat sânge pentru analize înainte de a muri şi acum este pupat de “credincioşi”? Şi cine a decis că PIP2 este sfânt? Oamenii? Au oamenii dreptul ăsta, de a decide cine e sfânt şi cine nu? Eu credeam că vorbim de divinitate şi suflet.
Apoi mă uit la popii care trec pe lângă mine în trafic şi pentru o fracţiune de secundă văd scris în spatele lor: Q7 3.0 TDI sau S Classe.
350 de milioane de lei au fost veniturile raportate pentru 2010 de Patriarhie și de episcopiile, arhiepiscopiile ori mitropoliile din cadrul BOR.
80 milioane de lei a fost profitul brut total înregistrat în 2010 de principalele eparhii din România (ortodoxe, catolice, protestante și neo-protestante).
18.425 de lăcașuri de cult există în România, peste 70% dintre ele fiind ortodoxe. Conform recensământului din 2002, 86,8% din români sunt ortodocși, 4,5% catolici, 3,7% reformați, 1,5% penticostali și 0,9% greco-catolici.
Cultele obțin sume deloc neglijabile de la stat. În 2011, de exemplu, fondurile alocate de la buget s-a ridicat la 317 milioane lei, din care 246 milioane lei pentru salariile personalului clerical. La aceste fonduri se adaugă finan­țările acordate pe plan local. Apoi, nu trebuie să uităm că există circa 10.000 de profesori de religie, din care mulți sunt preoți, plătiți din bugetul Educației, precum și preoți plătiți din bugetele MAI, MApN sau din cel al Sănătății.
Aşadar cârdurile astea de popi, obţin un profit care îl miră şi pe Donald Trump, dar mai primesc şi bani de la stat pentru salarii. Şi în banii ăştia declaraţi intră doar vânzarea de lumânări (asupra cărora BOR are monopol) şi alte nimicuri. Cu toţii ştim ce bani se dau la botezuri, nunţi, înmormântări, praznice, sfinţiri de case şi Loganuri. A primit cineva chitanţă? Şi dacă da, era suma reala pe ea? Oricum nu contează. Nu plătesc impozit.
Aşadar în România avem 18.425 de biserici dar numai 4700 de școli şi 430 de spitale. Culmea este că se strâng bani (prin cerşetorie) pentru construirea de noi biserici. Dacă termină vreun ninja Seminarul Teologic şi are nevoie de parohie, nu aşteaptă să crape vreun ninja mai bătran să-i ia locul, se apucă şi cerşeşte bani pentru parohie nouă. Nu vreau să-mi închipui ce şpăgi se învârt şi aici, că un post de popă este tare bănos. Numai acum cu behăitul pe la uşi, ce bănet face un popă. Vine, zice 3 versuri şi ia 10-20 lei. Dacă are 1500-2000 de gospodării în parohie, faceţi şi voi un calcul. Plăteşte ceva impozite la banii ăştia? Q7 scrie pe ei.
Catedrala Mântuirii Neamului va costa 400.000.000 de euro (da, 400 milioane). O școală costă 360 000 de euro. Din profitul BOR, banii nu merg la catedrală sau la vreun azil de bătrâni sau o cantina pentru săraci, ci se volatilizează în vilane şi merţane. Catedrala va fi facută din bani de la bugetul statului. Dă-le dracu’ de şcoli insalubre şi de copii care merg 10km de jos la cea mai apropiată şcoală! Cui îi trebuie educaţie şi cultură? Manipulare şi spălarea creierelor prin biserică este ce ne lipseşte nouă. Are curaj vreun politician să se opună bisericii? Dacă cineva măcar spune că România are alte priorităţi decât construcţia de biserici (nu mai vorbim să scoată în afara bugetului statului cultele pentru că se autofinanţează), ar pierde a doua zi 80% din susţinători. Masa de manevră este formată din proşti indoctrinaţi religios care habar n-au măcar ce se sărbătoreşte de Crăciun şi care au impresia că dacă pupă apăsat toate icoanele în fiecare duminică şi bagă bani la cutia milei, îşi vor cumpăra un loc călduros pe un nor decomandat cu vedere la mare. Câţi dintre ăştia ştiu măcar etapele unei slujbe si ce simbolizează ele? Câţi stiu măcar acum câţi ani a trăit Iisus?
Poate nu ştiaţi că o lege din 1992 prevede că Biserica Ortodoxă Română şi celelalte culte religioase au, în exclusivitate, dreptul de producere şi valorificare a obiectelor de cult… Producerea sau valorificarea bunurilor prevazute la art. 1 de către alte persoane, fizice sau juridice, decât cultele religioase se poate face numai cu autorizarea lor prealabilă. Producerea şi valorificarea obiectelor şi produselor necesare activităţii de cult sunt scutite de la impozitare. Deci dacă eu împletesc cruciuliţe din şireturi sunt un infractor.
Deputatul Andrei-Valentin Sava, a depus în Parlament la 11 septembrie o iniţiativă care urmăreşte scutirea de impozit a preoţilor. Aşadar trebuie să le plângem de milă. Plătesc prea mult la stat şi au nevoie de o lege care să-i facă doar să primească, să nu dea nimic înapoi statului.
Şi la urma urmei, ce obiect de activitate are popimea asta de are o cifra de afaceri aşa de mare? Ce produc ăştia pentru binele populaţiei? Stau în munţi şi se roagă pentru noi, ăştia care nu vrem?
Biserica Ortodoxă Română are azi un trust de presă, pensiuni şi hoteluri pentru care evident nu plăteşte impozite.
Biserica italiană va fi taxată de statul italian pentru activităţile sale imobiliare rentabile, începând cu anul 2013, şi va trebui să plătească impozitul Imu (Impozitul municipal unic) pe proprietăţile sale imobiliare. În România, conform datelor publice, fenomenul religios a cunoscut în ultimii 20 de ani o expansiune fără precedent. Peste 4.000 de biserici din cele peste 18.000 câte există în România au fost construite după 1989. Numărul teologilor a explodat, de la 1.000 de absolvenţi cât scoteau cele patru facultăţi de teologie din ţară în 1989, la peste 10.000 câţi şcolarizează azi cele 30 de facultăţi de teologie. Sumele alocate cultelor, de la bugetul naţional, au crescut şi ele corespunzător, de la 3 milioane de dolari anual până în 1998, la 10 milioane de dolari în 1999, 40 de milioane de euro în 2007, 100 de milioane de euro în 2008 şi tot atâtea în 2009. În toată ţara, cu precădere în orase, fiecare petic de pământ, spatiu verde sau curte de bloc, a fost exploatat pe principiul “biserica vine aproape de oameni”. Numai în Bucuresti biserica a primit 12 hectare de teren pentru construcţia de lăcaşe de cult şi pentru deja celebra Catedrală a Mântuirii Neamului.
Ştiţi care a fost, alături de reforma agrară, una dintre reformele fundamentale adoptate de Alexandru Ioan Cuza (Mihail Kogălniceanu, şeful guvernului) pentru modernizarea României? Secularizarea averilor mănăstirești. Cuza a fost iubit de popor pentru deciziile sale. Poate astăzi, oamenii sunt mai mult cu ochii pe hoţii de politicieni (pe care ei i-au votat) decât pe popii burtoşi. Oare este cineva în masură să se plângă de parlamentarul pe care l-a votat cu o zi înainte? Păi tu l-ai ales, probabil pentru că ai considerat că e mai bun (dar şi asta e altă discuţie).
Nu mai daţi bani popilor care behăie pe la uşi. Evitaţi pe cât posibil să alimentaţi acest parazit al societăţii. Puţini sunt acei “duhovnici” care respectă “învăţăturile” şi sunt cu adevărat “creştini”.

Comentaţi la subiect. Dacă eşti meltean prost şi o dai în ieftineli de genul “Eşti posedat de Diavol şi o să te bată Dumnezeu”, mă doare în cur de parerea ta. Nu uitaţi că ăsta ramane un blog pe care îmi exprim eu opiniile proprii şi personale.

Comments

comments

90 Comments

 1. Devenim o tara de popi si dupa mergem prin alte tari, ii invadam si ii cucerim si facem o lume de popi in care Romania o sa fie o tara sacra a popilor. O sa fim precum cavelerii Jedi, cavalerii Popi…tre sa schimbam doar numele ca nu suna prea bine.

 2. Eşti posedat de Diavol şi o să te bată Dumnezeu!

 3. Bun articol, dar nu cred ca o sa deschizi mintea vreunui cuvios.

  • “Din pacate” …

  • Sincer mi-a deschiso pe a mea. Nu stiam de sumele despre care se vorbesc in BOR, dar dupa acest articol… ma doare foarte mult sa citesc asta. Ma doare sa vad incompententa liderilor. Nu inteleg totusi de ce nu se iau masuri? Probabil is si ei baga-ti in afacere si profita si ei.Chiar nu cred ca oameni cu pregatirea lor le-ar fi frica de blestemele preotilor sau de ce are de zis populatia, din momentul in care au curajul sa schimbe constitutia cei de la USL pentru a limita puterea Curtii Constitutionale si in acelasi timp sa o mascheze astfel incat sa nu para un lucru ingrijorator, sunt sigur ca ar putea nascoci cateva afirmatii false sau sa zica ceva la Antena 1 astfel ca populatia sa intelega de ce a scos BOR din drepturi.

 4. In mare parte ai dreptate, imi rezerv dreptul de a crede, dar nu cu BOR. Sa nu mai spunem cam cat s-a cheltuit cu catedrala mantuirii neamului si cam cate spitale,scoli,azile de batrani etc. se puteau renova sau chiar construi de la zero. Sanatate numai bine!

 5. Respect pentru articol.

 6. Bun titlu(George Carlin tongue )

  • titlul e inspirat din cuvintele unui film parca zeitgeist. Dar, cum ai specificat si tu, institutia adica oamenii au probleme cu finantele, lucru foarte adevarat pentru unii popi(in special cei batrani, securisti, comunisti, basisti, spune-le cum vreihee hee )Dar sa stii ca Dumnezeu nu a facut fiecarui om un destin(asa afirma B.O. nu stiu ce zic alte religii).Omul este o fiinta inzestrata cu ratiune, vointa si gandire proprie. Daca ar fi fost cu un destin, nu ar trebui sa existe pacatul.Spre exemplu pacatul stramosescbig grinaca adam ar fi fost predestinat, de ce sa il pedepsesti?

   • Afirmatia asta a BO – ca destinul nu exista si toti avem dreptul la libera alegere – se cam bate cap in cap cu alta idee pe care ei o sustin – dzeu e atotstiutor, deci stie ce o sa faci tu peste 5 min sau 2 ani sau 15 ani. Pai asta nu e tot un fel de destin?

    • Corect : Dumezeu este atotstiitor adica iti stie destinul. asta nu inseamna ca el te pune sa faci lucruri bune sau rele… alegerile iti apartin : liberul arbitru!

   • Sa inteleg ca Dumnezeu l-a inzestrat pe om cu ratiune si in acelasi timp a creat si Iadul in care-l va trimite daca nu face voia Sa.

 7. Felicitari pentru post.

 8. apropos de destin … daca un om face rele deoarece asa ii este scris se ridica 2 probleme : 1. Dumnezeu l-a pus sa faca acele rele de unde si intrebarea ta : Dumnezeu face rele ? . 2. Daca faci pe lumea asta rele ajungi in iad (sau nu crezi in vreo forma de pedeapsa/rasplata dupa moarte ?) iar intrebarea care se ridica de aici : nu alegem noi daca avem liniste sau suferinta dupa moarte ? ne nastem direct cu sentinta pusa ?

 9. CEO ai dreptate in tot ce ai scris acolo. Din pacate se incearca mainpularea inclusiv a elevilor din scoli. O metoda de a scapa de manipulare ar fi sa treaca tot mai multi la ateism (eu sunt deja), in felul acesta popii nu mai au control asupra populatiei, asta sau sa se puna impozit pe toate bisericile construite dupa revolutie (alea vechi de cateva sute de ani pot ramane scutite deoarece fac parte din patrimoniul tarii), desi acest lucru nu cred ca o sa se intimple prea curand.
  ps. Felicitari pt articol.

  • Dupa parerea mea, sa fii ateu implica si o oarecare doza de inteligenta si asta stim ca lipseste la multi. Poate ne mai desteptam si ne dam seama.
   P.S. Majoritatea colegilor mei de la fac de istorie sunt credinciosi practicanti. Chestia e ca si unii profesori sunt, si isi expun opiniile tot mai autoritar. Am zis ca o sa fie o facultate de oameni normali…

   • Nu e corect sa spui despre toti cei ce cred ca “nu sunt prea inteligenti”..sau “le lipseste o doaga”.E gresit sa cataloghezi asa.As putea gasi acum pe net exemple de oamnei credinciosi care au revolutionat stiinta si la fel si cu ateii. Nu e corect sa zici de un om ca e prost doar pentru ca opinia lui e diferita de a ta
    .Apoi cu ce te afecteaza pe tine ca eu cred in Dumnezeu? Iti fac vreun rau.Dar nici eu nu sunt de acord cu fanaticii care incearca sa iti bage biserica si toate alea pe gat si nu sunt de acord cu ce zice biserica in mare parte.

   • Şi eu sunt student la facultatea de Istorie. Sunt, într-adevăr profesori practicanţi şi profesori atei, sau cel puţin aşa se declară… Dar, niciun profesor practicant sau ateu nu o să te depuncteze în vreun fel că nu le urmezi credinţa. Ba chiar se bucură atunci când văd că au un elev cu care se poate discuta, chiar şi contradictoriu… !
    Cred că nu există “facultate de oameni nornali” pentru că toţi au păreri şi păreri… Normalitatea ţi-o formezi singur/ă !

 10. Astia sunt adevaratii diavoli…daca manariile astea se fac la noi, tu iti dai seama ce-i in Vatican? Dupa mintea bisericii si in ziua de azi muream de lepra. Bine totusi ca nu mai e ca acum sute de ani cand daca inventai si tu o amarata de bricheta(exemplu) sau daca ziceai ca soarele-i o stea, iti dadeau foc. Preotii se pisa pe politicieni, ei pot fura si din punct de vedere legal, etic, nimeni n-are nicio problema, lor li se cuvine totul…mai sunt si respectati pe deasupra. Mai da-i in sange de gunoaie ordinare

 11. “”fondurile alocate de la buget s-a ridicat la 317 milioane lei”” esti ca toti cei pe care ii postezi tu pe aici: varza!

 12. Respect. Chiar vroiam sa te intreb ce parere ai despre existenta lui dumnezeu si despre biserica . Eu am doar 17 ani dar mi-am dat seama singur ca biserica este doar o metoda de manipulare in masa , iar Biblia a fost scrisa de niste oameni puternici pentru a putea pune control pe populatie. La scoala daca spun ca eu nu cred in dumnezeu toti se uita ciudat . Eu nu pot crede in dumnezeu pentru ca nu vad nimic , nici un semn. Daca a reusit sa creeze universul nu poate sa se faca vazut si sa indrume pe oameni spre bine? Din punctul meu de vedere biserica doar prosteste oamenii facandui sa-si puna speranta in ceva ce nu exista si asteptand sa cada din cer

 13. Citind postul tau mi-am adus aminte de ceva invatat prin clasa a7a la scoala. Candva in trecut, Biserica era cea mai bogata si cea mai corupta treapta a societatii. Pai dai in mor.tii lor de “ninjalai barbasi”. Acum, inainte de Craciun cand au venit pe la usi, i-am primit in casa, i-am lasat sa termine de cantat si la urma m-au pus sa pup Icoana. Am facut-o (constient de riscurile la care ma supun, dar ma gandeam ca ma clatesc repede dupa ce pleaca el), in timp ce faceam cruce, Ninjalaul, cum tinea el Icoana cu ambele maini, o inclina subtil pe dreapta spre mine(avea de gand sa-i pup mana) si i-am bagat-o pe aia tare: “Imi pare rau Parinte, dar eu cred in Dumnezeu, nu in oameni”. Si inca o faza, la o inmormantare s-au dat 50 lei preotului si 30 dascalului. Preotul a dat dascalului cei 50 de lei(fiind o singura hartie) si a luat el cel 30 lei apoi a mai cerut de la indurerati inca 50 lei. Fara chitanta. Pai mai da-i inca odata in mor.tii lor. Sunt Crestin-Ortodox. Cred in Dumnezeu, nu in barbosi ce ma pun sa le pup mana sau imi cer bani cu sacul atunci cand presteaza si ei vocal 5 minute.Dar, noroc ca nu sunt toti la fel. Vazusem odata la televizor un caz cu un preot care mergea de la el de acasa pana la parohie 30 km pe jos zilnic (parohia era in constructie din fonduri proprii. Atentie, fonduri proprii). Desi avea bani sa construiasca o biserica a zis ca masina nu isi ia ca nu vrea el. Cica prefera sa mearga pe jos sau cu caruta decat sa bage bani in masina…Desi, parea baiat bun, de unde avea bani de Biserica?

 14. Acest “crestinism” reframantat ce se practica la noi este fix ca si politica locala. A luat prea mare amploare ca sa mai poata fi redusa la un nivel cat de cat normal. Sunt persoane care recunosc si persoane care nu….dar toti stim un lucru….toate astea ni le-am facut si ni le facem singuri in continuare. “Sa traiti bine!”, ca urarile va pun mancarea pe masa.

 15. ” Nu uitaţi că ăsta ramane un blog pe care îmi exprim eu opiniile proprii şi personale. ”
  Mi-ai ascultat sfatul cu opiniile.Bravo!

  Cat despre religie, nu degeaba ascund mai marii popi Evanghelia dupa Isus.Biserica nu reprezinta o institutie fizica/palpabila, insa deh..masele de oameni trebuiesc prostite…

  • Nu uita totuşi că şi tu faci parte tot din masa aia de oameni !!! S-ar putea să-ţi vină rândul într-o zi, să ştii !

 16. felicitari pentru postare…..nu am mai citit demult despre excrocheriile bisericilor si popilor….chiar imi era dor sa imi reaminteasca cineva….cand au venit la mine cu latratu anu asta io nu am dat nici un ban iar popa japcangiu mi-a zis de la obraz sa ii dau la dascal ceva….si i-am zis ca nu am parinte sunt sarac..

 17. nu ai ce face marlane astai viata crezi ca daca sar hotara un politicia sa darame o biserica ca sa construiasca un spital sau scoala sau ORICE crezi ca iar reusi? ar veni babele si credinciosi cu miile sar lega cu lantul de biserica si instat ar pierde urmatoarele alegeri.Biserica deja a devenit o institutie prea mare de exemplu unii mai degraba ar da vreo 50 lei la cutia milei sa ajute biserica decat sa dea bani la vreo institutie caritabila care ajuta copii orfani,batrani cu probleme etc.(scuze petru greselile de scriere daca am cateva)

 18. Respect pentru articol! Si acum, cu riscul de a atrage multe degete mijlocii, imi exprim doleanta de a-mi reorienta profesia. M-am hotarat! Ma fac si eu un ninja barbos. Nu-mi strica si mie un Q7 sau un S-classe in fata casei.

  • Îţi trebuie stofă de “ninjalău” ca să poţi face faţă. Nu oricine ştie să fure pe sub mână, fără să fie văzut ca ţepar.

 19. A fi credincios sau a fi spiritual sunt lucruri diferite, eu am iesit de cativa ani din mediocritatea asta cu credinta, biserica si popii care iau banii de la populatie pentru a imbogati “semenii” lor. La Vatican exista multe manuscrise de mult timp care sunt tinute sub cheie pentru a nu pierde biserica controlul asupra omenirii. Manipularea in masa este biserica. Nu zice nimeni sa nu fii spiritual sau credincios …. dar nu te lasa manipulat de acest fenomen.

 20. Iesenii au auzit de centrul Providenta dar tre sa stii si ceilalti romani, coincidenta face sa locuiesc in zona, nici nu vreti sa stiti ce nunti si ce petreceri se dau acolo, chiar si in post. Numai de acolo cati bani se fac intr-un an…poate se sesizeaza cineva

 21. Dumnezeu este ca Mos Craciun, El exista pana cand iti dai seaman ca nu exista. El este un spirit exact ca spiritul lui Mos Craciun. Ce mi se pare mie foarte nostim la pelerinaje este faptul ca oamenii care se duc acolo se mandresc ca au tinut post si etc., eh, cand ajung la pelerinaje acei “oameni” parca se transforma..se injura, se imping etc. Te duci sanatos sa pupi o sticla, icoana sau ce se pupa acolo si poate ai “norocul” sa te intorci cu vreo boala.

  • Pai prima data te duci si pupi sticla sa iti mearga mai bine, iar urmatorul an te duci sa pupi sticla sa scapi de boala luata de la pupatul de anul trecut.

  • Ca exista ca nu exista nu e important. Oamenii nu se duc degeaba in acele pelerinaje (unii) ,au o speranta ca cineva ii va ajuta. In Mitropolie stateam pe un scaun langa o icoana, jucam solitaire pe tel asteptand sa-si termine treaba persoana pentru care am mers eu, iar langa mine a venit o fata plangand ce tot zicea “mama” in soapta. Iti dai seama ce reprezinta divinitatea pentru rudele/oamenii ce nu mai au nici o sansa la viata?
   Aceste pelerinaje sunt doar o speranta la viata/la mai bine.

  • Pai, asa se manifesta la noi, “boborul” roman, cuviosenia…daca nu te impingi si nu te calci in picioare in astfel de ocazii, nu esti … “credincios” sau un bun “cre(s)tin”

 22. Imi place ca gandesti , e un lucru rar intalnit in Romania .
  Se presteaza spalarea pe creier in masa prin prea multe metode .

 23. “Deputatul Andrei-Valentin Sava, a depus în Parlament la 11 septembrie o iniţiativă care urmăreşte scutirea de impozit a preoţilor. Aşadar trebuie să le plângem de milă. Plătesc prea mult la stat şi au nevoie de o lege care să-i facă doar să primească, să nu dea nimic înapoi statului.” – preotii au cea mai mare putere de a influenta melteanul de la tara de asta ii pupa in fund parlamentarii pe acesti “ninja” ai societatii. In campanie se cunoaste diferenta dintre cei care au papat in fund si cei care au lins.
  P.S : Daca mergi in Valea Lupului si urci pe la service Dacia iti va aparea in fata o biserica destul de mare, construita de vreo 3 ani, iar langa vei vedea ca deja s-au apucat sa construiasca alta biserica MULT mai mare deoarece luptatorul local al dreptatii si al credintei e ruda cu un mitropolit.
  P.S 2 : Am fost in Mitropolie acuma vreo luna si era un loc in care se puneau pomelnicele iar langa era un preot care statea doar sa ia banii de la oameni. Intrebarea e unde se duc banii aia? La oamenii care chiar au nevoie de ei cu siguranta nu deoarece in mijlocul bisericii era o alta cutie a milei in care erai rugat sa cotizezi pentru oamenii sarmani.

 24. Marlane pot sa folosesc si eu articolul?Este genial!

  • Propovaduieste cuvantul meu! hee hee

   • pot sa te acuz de plagiat? articolul este scris dupa un film american: Zeitgeist. Cuvintele si exprimarea sunt identice numai ca sunt adaptate Romaniei. Pana si “erezia” cu predestinarea e luata tot de acolowinking Eu zic ca ai avut un Craciun NeFericit si te-ai uitat la un “documentar” prost, pentru ca ideile de acolo nu sunt exprimate obiectiv cum ar trebui intr-un documentar… parerea mea… Daca stergi commentul sa te posede Diavolul şi să te bată Dumnezeu laughing

    • Da, trebuie sa recunosc ca ideea cu predestinarea “am furat-o”.
     Este de la un filosof pe nume Augustin de Hipona care a scris o epistola numita De Diversis quaestionibus ad Simplicianum. Doar am reformulat o idee filosofica (asa cum am si mentionat).
     Daca ai citi mai mult decat subtitrarile de la filme, ai afla ca documentarele se fac dupa carti, nu invers.
     Daca exista un documentar american despre Biserica Ortodoxa Româna, chiar as vrea sa-l vad. Am preferat tot informatiile scrise.
     Zeitgeist contesta religia de la baza. Eu am ce am cu Biserica. Fiecare are libertatea de a crede in ce vrea. Poate eu vreau sa cred intr-o sticla de lapte. Pot forma astfel un cult sa nu mai platim impozite?
     Trebuia sa apara si un hater.

     • nu is hater puiule. De ce nu recunosti ca in aceeasi ordine sunt prezentate ideile in filmul ala?Am spus doar ca ai adaptat ideile, IN ACEEASI ORDINE CA IN FILM,pentru Romania, ca is ideile lu augustin bla bla bla, nu te contrazic,eu am zis doar ca e o copie fiedela a ideilor unui film combinat cu un craciun nefericit laughing apropo.. cand am vazut filmul nu era titrat winking ca de acolo ai luat si titlul, tot din zeitgeist, din cuvintele unui comediant care apare acolo. Recunosti? batting eyelashes

      • Am vazut filmul ala cum 3 ani. Titlul este o parafrazare.
       Nu inteleg ce treaba au ideile mele cu filmul? Adica nici macar nu sunt ideile mele? Doar am scris aici ceva dintr-un film ca sa fac trafic?
       Care ordine se regaseste? Vorbeste de femei grase si apoi de moaste?
       Nici macar nu stiu de ce intru in polemica. Apasa X si vizionare placuta la film.

 25. Multumesc!

 26. superb! problema mare e traiul tarii! omul roman, majoritatea, e atar de disperat incat crede in tot ce ai zis! Daca te ar auzi cineva

  • Cine sa auda ?dumnezeu ? adica tie ti se pare corect ceea ce se intampla nu? in loc sa futa 400 de milioane pentru o catedrala de cacat nu mai bine cumpara mancare si fac azile pentru saracii care mor de frig in gari si strazi ? Cred ca tu n-ai vazut nici un om care are mainile mov de frig , un om care nu a mai mancat o mancare gatita de cativa ani , un om care nu a facut o baie de cativa ani . Crezi ca daca dai bani pe un cacat de biserica gata cad bani din cer in bugetu statului , cresc salariile , dispar bolile . nu te mai du la doctor daca tot crezi ca te poti trata cu credinta

   • esti cam copac tinerel. sa l auda si sa se ia masuri!

   • da’ tu dacă ai 5 lei în buzunar preferi să îi dai la un sărac, care nu are de mâncare pe bune, sau să îţi iei tu un câcat de pachet de biscuiţi ?

 27. imi plac cerealele !

 28. sa nu uitam ca-n perioada inchizitiei bisericile controlau absolut totul … afirmai ca pamantul este rotund, jap gatul… poate la ora actuala nu mai sufeream de tot felul de boli, eram mult mai avansati d.p.d.v. tehnologic…

  • Daca d-zeu exista,de ce lasa sa moara copiii de 1 2 3 4 ani in spitale , cu diverse boli si tumori ??? dzeu nu era ala bun si care ierta orice pacat ? cum poti tu ca cel mai drept si cel mai BUN sa lasi copiii sa moara nevinovati ???cum ???cu ce a gresit un copil de 4 anisori incat sa l lasi sa moara de CANCER ? nu e corect…asta e o dovada mult prea clara ! divinitatea aia nu exista! sau daca exista ,nu e atat de buna precum se zice sau se crede.. ….. .cum sa lasi un copilas sa moara nevinovat ????
   CLAR! ASA CEVA NU EXISTA ! NU MAI FITI ORBI !

   CREZI CA DZEU EXISTA CAND VEZI ASTA : http://www.youtube.com/watch?v=uXgcL7Gy4-U
   http://www.youtube.com/watch?v=KtLDxzpysWI

 29. Din nefericire biserica romaneasca nu mai are absolut nicio treaba cu divinitatea si valorile ei ci a devenit o afacere si inca una foarte banoasa. Si ca peste tot unde sunt multi bani exista si multe interese , coruptie etc. Guvernele au tot interesul in a finanta acest domeniu pentru ca religia este un instrument de manipulare foarte eficient. Va trece mult timp pana vom ajunge sa fim suficient de educati pentru a aboserva cu ochi critic ce se intampla in biserica. Din pacate insa multi sunt adepti ai zicalei crede si nu cerceta si ce zice popa ii sfant

 30. sigur e mult mai usor sa crezi in acel ceva care iti va oferi viata vesnica decat sa spui ca esti un animal ca oricare altul, dar cu o inteligenta dezvoltata si sa accepti ca intr-o zi o sa mori si nu o sa mai existi nicaieri…
  biserica isi arata adevarata fata din ce in ce mai des, e o mare afacere ce ne si manipuleaza…
  nici eu nu pot sa pricep cum poti sa stai ore intregi in acele conditii si sa pupi racle care le-au mai pupat si altii si le-au umplut de microbi, te salveaza cineva de acele boli pe care poti sa le iei? e total absurd…oameni fara pic de rationament care nu vad altceva decat ce au fost dresati sa vada…
  nu ma mai leg de cei care fac parte din biserica, intr-un procent foarte mare demonstreaza exact ce ne invata sa nu facem…e prea banala discutia, se vede cu ochiul liber…

 31. Pai si ce vrei ma, pacatosule care esti? Sa facem spitale? Sau scoli? Dacda facem spitale, or sa aibe popii concurenti la cota de minuni, ca de, doctorii chiar fac minuni de multe ori. Daca facem scoli, se desteapta plavanu’ si nu ii mai da lu’ taica popa toti banii lui. Asa ca, darga pacatosule care esti tu, nu putem sa facem altceva decat sa dam banii la biserica, sa ne scape de pacate. Sau pe bautura, fomei, iarba si tehnologie (care e oricum unealta ghiavolului). Eu prefer a doua varianta.

 32. Biserica este intretinuta de stat pentru ca este un mijloc de manipulare foarte eficient. Popii au facut mereu campanie electorala pentru unii si altii si au turnat la Secu’ fara nicio rusine.
  O vina o purtam si noi, ca ne place pomana, ne place sa ne pice din cer si ne concentram eforturile si banii spre prietenul imaginar care sa ne dea astea cat timp ce noi ne uitam la OTV, in loc sa punem umarul la treaba si sa obtinem ceea ce ne dorim.
  Inteleg ca exista oameni nevoiasi, oameni care nu inteleg de unde le-a venit atata rau pe cap (cateodata si eu ma sperii de ce se intampla) dar sa dai tot, inclusiv sufletul, unuia care doar promite ca se roaga, e de neinteles. Una este sa dai cuiva care face ceva fizic, cum ar fi o asociatie umanitara (au si ei profit, nu merge nimeni pe gol, dar macar fac ceva, dau un biscuite cuiva) si alta este sa dai cuiva care nu face altceva decat sa cante.
  Ca se imbogatesc si ei, asta este, capitalismul si foamea de bani, poftele sunt in fiecare din noi, dar ma astept ca de banii aia, pe care eu ti-i dau tie, popa, sa te implici in comunitatea aia, nu sa-ti faci temple, de unde sa ma privesti de sus.
  Cat despre pupatul de oase, nu stiu cata credinta este in asta, dar stiu cata fala se face din faptul ca esti bun crestin, e ca si cum s-ar duce un manelist la Ateneu. Este acolo, asculta, dar asta nu-l face un om cult pentru ca, in drumul lui spre casa, el asculta tot pe Salam la telefon, in tramvai.

 33. Se pare ca mai sunt si oameni cu capul pe umeri si gandesc inainte de a spune ceva. Ai mare dreptate in ceea ce ai spus mai sus si mi-a placut faptul ca realizezi si faci diferenta intre credinta si religie, care in ziua de azi nu prea mai au nimic in comun. Preafericitul Daniel din cate am inteles a fost scolit in Elvetia ( prin 1970 ) si intr-un timp foarte scurt a devenit patriarh. http://www.youtube.com/watch?v=XI19MYgf2Fw

 34. Pentru punctul de vedere, pentru articol si pentru idee (chiar si inspirata) : RESPECT

 35. Asa a fost si in Bucuresti de Sf Gheorghe. Tot Dealul Mitropoliei era inconjurat de “credinciosi”. Si asta timp de cateva zile la rand. Eu cand treceam pe acolo si vedeam ma lua cu dureri de cap. Cine mai are indoieli ca Biserica, fie ea ortodoxa, catolica, etc. nu este altceva decat o mare corporatie, inseamna ca e foarte naiv/a, ca sa nu zic altfel.

 36. Exista sau nu Dumnezeu ? Din ce se trag oamenii ( terminati cu idiotenia “din maimute”…de ce nu au evoluat si alte maimute in om intre timp ? tot esti incapatanat ? bine…maimutele din ce se trag ? )
  Parerea mea este ca Dumnezeu chiar exista , nu intervine pentru ca nu poate schimba cursul lucrurilor . Preotii ….cred ca peste 90 % din ei sunt printre cei mai mari pacatosi . Ei care cunosc legile credintei , nu le respecta . Noi , crestinii de rand , nu cunoastem toate pacatele si poate gresim involuntar . Cifra de afaceri a bisericii , masinile , meniurile de post ( tot felul de animale marine foarte scumpe ) ..e aberant . La cati bani are biserica …macar o data pe an sa ajute cate 10 oameni care au nevoie de o operatie scumpa , de un tratament scump si care ….resemnati …asteapta intalnirea cu Dumnezeu pentru ca nu au bani pentru vindecare

 37. Interesant !
  Iti dau dreptate, dar de asta nu o sa ajunga romanii sus ! pentru ca toti suntem buni la teorie, dar nimeni nu face nimic…

 38. mare dreptate…nu trebuie sa fii ateu…poti sa crezi in dumnezeu…dar nu trebuie sa crezi in POPI…nu cred ca e nevoie de intermediari in credinta….cat despre biserici…aia cu mantuirea neamului…e nasoala…parca ziceau ca vor cheta publica…pai le sparg capulaughing…oricum mi se pare aiurea sa vina unu cu 1 kil de aur pe el…si sa-mi povesteasca ca trebuie sa ne ajutam intre noi…de exemplu la mine in oras…timisoara…un locul fostului depou de tramvaie in badea cartan…se fac 4 una langa alta…fratele meu complex de biserici…si peste drum mai este una….sincer nu inteleg…

 39. Este un adevar ce ai spus tu aici.Singurul lucru pe care vreau sa-l adaug, este faptul ca mai mult de jumatate din populatia Romaniei este constienta de acest fapt legat de biserica (ca institutie) si totusi nimeni nu cugeta sa ridice un deget in privinta asta , valabil si pentru celalalte probleme cu care ne confruntam zi de zi.Presa preseaza numai cacat , media spala creierele si creeaza o falsa realitate , educatia varza , birocratie ineficienta , etc.Cred ca destula lume stie si este constienta de lucrurile astea si nimeni nu face nimic , asta e cea mai grava problema.Hai sa initiem o campanie stop prostiei , indoctrinarii sau spalarii creierelor sa vedem cata lume este de acord sa se implice.aaa.si inainte de asta facem un sondaj ca sa vedem cate persoane din cei care sunt informati de campanie sunt constiente de toate aceste probleme.Facem un raport si o sa se vada exact ce fel de oameni sunt romanii.Sarbatori fericite!

 40. PS:La ce naiba le trebuie lor biserici cand oricum serviciul parohial nu este in stare sa atraga enoriasii sa vina la slujba?

 41. OLANDA 80% din biserici au ajuns muzee sau transformate in birouri,locuinte etc. Cred ca ar fi o caramida la zidul bugetului daca ar face shi la noi asa ceva ..Respect Marlane

 42. Sa spunem ca pe pamant nu ar fi fost nici o religie, cum credeti ca ar fi fost lumea acum !? ar fi fost mai buna !? poate ca religia ar trebui digerata intr-un mod mai filozofic, da na, pentru asta ar trebui cativa neuroni. Daca nu ai neuronii necesari, atunci chiar crezi ca religia spune ca o sa ajungi intr-un cazan cu smoala sau chiar intre nori happy Si mie imi este scarba de popii care folosesc religia in interes propriu, dar in acelasi timp am tot respectul pentru aceia care renunta la valorile materiale si isi dedica viatal pentru ai ajuta pe altii. Din pacate pentru noi, cei din urma sunt modesti si mai grei de depistat. Ce zici? scrii un articol si despre cei din urma?

 43. vampiri… vampiri peste tot… si ca in filme apocaliptice, cu varcolaci si zombalai, daca zdrobesti un meltean indoctrinat de genu… vin zece in locul lui ca sa te suga. e un razboi pe care noi (pt ca nu avem de ales si mergem cu valu) si ei (ca-s credinciosi si-l alimenteaza) il pierdem!! as face ceva, dar singurel intr-un desert cu prosti, nu poti decat sa te uimesti de cum te inneci in ei… respect!

 44. Sunt total de acord cu CEO..parerea mea e ca religia divide,spiritualitatea,in schimb,apropie oamenii..Dumnezeu a fost coborat in buzunare si in plasele cu alimente si cautat acolo in fiecare duminica..am senzatia ca se plateste un serviciu,de care,daca nu sunt multumit,as putea sa-l reclam la OPC,dar nu poti sa lupti impotriva sutelor de mii de consumatori satisfacuti de produsele si serviciile bisericesti.Cred ca Religia Srl va prospera si anul viitor va avea un profit cel putin la fel ca anul care tocmai se termina si asta pentru ca mama prostilor e mereu gravida..oamenii vii pupa oameni morti in speranta de a trai mai mult..copii vii devin copii morti pentru ca nu au cine sa-i pupe..
  JOS BISERICA!!!!
  SUS DUMNEZEU!!!

 45. Uneori as merge pe principiul formatiei Burzum (black metal): BURN YOUR LOCAL CHURCH laughing
  Respect marlane pentru articol winking

 46. Deci ca sa clarificam niste chesti…. 1 Isus=Iluzionist, magician ..etc ori ce forma de magie sau spectacol care include efecte iluzioniste a se vedea iluzionisti zilelor noastre ex..Dynamo
  2 Universsul nu l-a creat “cineva” … “cineva” nu exista universul este in sine acel “cineva”
  3 Omul = animal mamifer mai pe intelesul tuturor sistem neuromecanic alcatuit din tesuturi organice(muschi oase materie cenusie mai dezvoltata decat la celelalte surate,etc….) care moare prin imbatranire sau alte motive si atat…nu exista suflet duh, exista DESEU, GUNOI…de aruncat sau ars.
  4 Insusi Universul peste miliarde de ani se va “stinge” va murii exact ca orice alt organism structura sau eu stiu ce mai exista prin el.
  5 Biblia = lege scrisa de niste baieti isteti in vremea lor pentru manipularea maselor!
  Va Multumesc!
  Bravo Marlane !!!!

 47. Salut.
  Ei bine, ar fi trebuit sa scriu: Doamne ajuta, sau laudat sa fie Isus, ori Békesség Istentől.
  Sunt preot reformat.
  In principiu sunt de acord cu parerile tale. O scriere adecvata.
  Totusi, mi se pare ca parerile formulate se bazeaza pe o experienta trista din partea bisericii ortodoxe… poate si a bisericii catolici. Dar sunt curios, cat stiti despre celelalte culte? Nu vreau sa plang… am un salar net de 1075 ron compus astfel: (nu stiu daca si preotii ortodocsi sau catolici au aceleasi venituri)
  De la budetul de stat 752,00 (ceea ce plateste statul), iar ceea ce plateste biserica:
  Contrib. Salar 15,00, C.A.S. 304,00, Fond. Sanatate. 118,00, Fond. Somaj. 10,00, Impozit. 153,00, Fd. Ind. 6,00, Fd. Gar. 2,00. Adica in total 608 ron. Efectiv ramane 144 ron de la stat, si restul plateste biserica locala: 931 ron. Salariu preot 1 075,00.
  Faptul e ca din acele bani pentru culte foarte putin ajung pentru toate culte. In principiu merge la biserica ortodoxa (scuzati-ma, nu vreau sa jignesc pe nimeni). Eu deja de 3 ori in sir in ultimele 6 luni am depus cerere la primarie ca din acea suma alocata cultelor sa ne deie pentru ca avem renovare de 35000 ron. Dar nimic raspuns. Cica ar trebui sa deie atunci tuturor bisericilor din zona si foarte putin ar ramane.
  Imi pare rau de situatie in care se afla biserica ca institutie, sunt sigur ca si la noi reformati sunt lucruri negative, totusi regret ca din cauza unor experiente a unie culte se judeca si celelalte. Adica la ortodocsi, catolici mult conteaza datina, si acele practici care nu ai nimic in comun cu Biblie. La noi principiu este “doar scriptura” (sola scriptura), “doar credinta” (sola fidae), “singur Hristos” (solus Cristus), “singur din Mila” (sola gratia), “Soli Deo Gloria”. Adica nu se cere bani pentru rugaciune, si astfel de prostii. Se cere bani pentru inmormantare (75 ron), nunta (150) si atat. Pentru botez si confirmare doar ce vor sa deie. Si toate aceste sume merg spre biserica locala. Daca nu se da chitanta, avem un caiet unde se trec aceste sume si se semneaza de catre consilierii bisericii, iar duminica se pronunta acea suma… deci banii n-au cum sa mearga in buzunarul nimanui…
  Nah, atat deocamdata. O zi buna.

  • Probabil tu faci parte din categoria de preoti ne-ninja… Si acuma ca tot venii vorba de pareri imi exprim si eu parerea proprie si personala happy. Din punctul meu de vedere.. toate lururile astea se pot rezolva simplu…. Vrei sa fi preot? esti asa de credincios si crezi ca ai legatura cu Dumnezeu? PERFECT in mare parte tre sa lucrezi 1 zi pe saptamana adica duminica… in restul saptamanii poti bine mersi sa mergi la un job ca toti ceilalti de unde sa`ti castigi painea… Si ce faci duminica in biserica o faci din credinta si buna vointa nu pentru bani…. e simplu… angajezi 1 “civil” la 5-10 biserici in functie de marime pe post de administrator ii dai un salar decent si ai rezolvat problema… fa biserica in fiecare localitate nu zic nu…dar fa in asa fel in cat sa fie biserica nu o constructie cocalareasca… De ce se cer bani pt inmormantare???? (pt nunta inteleg) cat de ipocrit poti sa fi sa`i zici unui om care tocmai si-a pierdut aproapele..ca numa asa poti sa`l tirmiti in rai daca iti 75lei? asta ce vrea sa fie biletul dus? Probabil sunt mai redus eu…dar 90% din ce fac preotii si aici ma refer la toate cultele.. sunt doar niste chestii de marketing pt a scoate profit…aiurea… as putea scrie toata noaptea pe subiectul asta dar e degeaba… nu se schimba nimic

 48. Asa e romanul, in loc sa faca sistem de irigatii se roaga sa ploua si etc. E mai usor sa te rogi decat sa faci dracului ceva …
  Eu prefer sa nu ma consider un deseu genetic (pacatos ce merit salvat si etc)
  Oricum chestia asta o scot la imprimanta, cand dau de un ninja ce-mi explica el povesti ii dau sa citeasca …

 49. Departamentul de arheologie al BOR a descoperit un nou zacamant de moaste nelinse

  Ciolanologii Bisericii Ortodoxe Romane au descoperit in urma cu cateva zile cel mai mare zacamant de moaste cu puritate ridicata din zona balcanica. Principala caracteristica a acestor moaste consta in faptul ca n-au fost linse niciodata, ceea ce va reprezenta un avantaj imens pentru participantii la licitatiile cu mumii sfinte.

  Ciolanologul-sef al BOR, Arsenie Limbescu, a declarat urmatoarele: “Aveam cateva cunostinte despre zacamantul de moaste cu pricina si am facut chiar si prospectiuni in zona. Locuitorii din apropiere ne-au spus ca au fost martori ai minunilor petrecute acolo. Tractoristilor care treceau prin imprejurimi le lacrimau iconitele agatate la oglinda, iar doamna Safta a lu’ Zapacitu’, membra reputata a consiliului parohial al satului Cocarlati, mi-a marturisit ca fiica sa chiar a ramas insarcinata fara sa aiba parte de stromeleag.”

  Maica Precista Clitorisa, de la manastirea “Sfantul Clismenie”, a declarat ca va pupa numai moaste de la noua exploatare pentru a contracara aparitia cariilor dentare. Aceasta a mai spus: “Problema pe care o intalnesc destul de des consta in faptul ca parintele Slobozie ma viziteaza in fiecare noapte si-mi confunda fanta datatoare de placere cu moastele. intr-adevar, pasarica mea are o mireasma de mir si face chiar si minuni, dar nu-mi imaginam ca ar putea cineva, vreodata, sa mi-o confunde cu sfintele moaste.”

  Sfintele moaste vor fi extrase, iar evaluarea acestora va fi facuta de parintele Onanie Labareanul, expert minunolog: “Estimam ca volumul se ridica undeva in jurul valorii de 500 de metri cubi de moaste de calitatea I. Daca folosirea lor va fi facuta cu moderatie, acestea ar putea asigura obiectul procesului de lingere pentru urmatorii 150 de ani. Asa sa ne ajute Dumnezeu. Amin.”

 50. Nu te ruga in scoala mea si promit sa nu gandesc in biserica ta.

 51. ai uitat tl;dr-ul

 52. Sumele, cele legate de banii alocati din bugetul de stat pentru Culte, NU doar pentru BOR, reprezinta, in 2013, 36,4 milioane de lei (8 mil. euro) adica, statistic, 0,08% din PIB sau 0,2% din bugetul de stat. Daca se tot fac analogii intre banii alocati bisericii si cei alocati educatiei si sanatatii, procentele sunt covarsitor mai mari pentru cele din urma. In 2013, pentru educatie s-a alocat 4% din PIB ca ulterior sa se mai aloce inca 2%, iar pentru sanatate s-a alocat 4% din PIB. Asadar, daca faceti un calcul, pentru sanatate s-au alocat fix 400 milioane euro. Asadar, din cauza banilor care se aloca bisericii oamenii mor in spitale din lipsa aparaturii sau a medicamentelor? Ma indoiesc. Daca cu 8 mil. euro, considerand ca toti astia se duc la BOR, se construieste, conform celor de la BBC, o biserica la trei zile, atunci suma covarsitor mai mare care se duce spre sanatate in ce se investeste? Spitale noi nu se construiesc, cele existente rareori se modernizeaza, iar de lipsa medicamentelor lumea inca se plange. Asta ar trebui sa fie adevarata dezbatere care insa intarzie sa apara.

  • Raspunde`mi la o intrebare si dupaia dezbatem ce ai zis tu… LA CE FOLOSESTE O BISERICA/CATEDRALA de 400mil euro? sau fie si de 100.000 euro..??

Leave a Reply

Required fields are marked *.