Income satiation point (prețul fericirii) – cat trebuie sa castigi in Romania pentru ca banii sa nu fie motivul nefericirii tale conform Purdue University
postat de andrei_asvp
Income satiation point (prețul fericirii) – cat trebuie sa castigi in Romania pentru ca banii sa nu fie motivul nefericirii tale conform Purdue University
postat de andrei_asvp
Brut sau net? Per individ intr-o familie, sau per familie? Graficul e irelevant fara sa stim macar astea.
Pana ajung la 19 mii de dolari pe luna, mai e mult si bine.
Nu e nici un pretul fericirii.
Satiation in contextul asta inseamna „linia de plutire”.
Insert comm3ntul cu crabu.
De ce asa putin in Romania nu inteleg. Ce la noi televizoarele, masinile si tot ce mai cumpara omul e mai ieftin decat in vest?
19.000 pe an? pai cu astia de-abia iti iei bemweu
„X” Doubt – Ucraina, sunt curios cand a fost facut studiul
cipru e de 3+ ori cat noi :)) au gresit clar analiza in romania
Eram de acord cu acel 19k pana sa vad ca e PE AN… Coaie, lasa-ma in pace cu cei 4,600 lei pe luna :)))) Pretul pulii la banii aia.
Daca erau 10-15k dolari pe luna, net, avea sens. Vorbim totusi despre „pretul fericirii” adica nu-mi lipseste nimic din viata. Daca vreau ceva, mi-l permit.
In rest, la sumele astea din grafic maxim poti sa-l numesti „pretul decentei”.
Dar cum definesc ei fericirea? Daca o luam strict asa „pentru ca banii sa nu fie motivul nefericirii tale” e cam accurate, general vorbind.
Daca vorbim de „Cati bani iti trebuie ca sa fie motivul fericirii tale” cred ca mai trebuie adaugat un zero, la final, fara virgule sau puncte.
Îmi imaginez că nu sunt mulți care sunt fericiți în Ucraina acum, cu sau fără bani.
Aiurea (/s), acuma o sa vina rodditori sa ne spuna cum un trai decent™ nu se poate fara 4k de euro lunar si ca aia sunt pentru ei bani de paine.
si daca facem un graifc cu cele mai fericite tari – se schimba fix invers culorile alea, iar pe an majoritatea nu fac in tarile vestice atat.
Înseamnă că am atins Nirvana și nu știam
Rofl. Suma din Romania este aceea pe care o castig eu. (Plus 4 euro)
deci ăștia zic ca dacă îți întra în cont total 8500 ron pe luna ești complet satisfăcut financiar?
Slovacia e no data?
Mai de graba cât ai nevoie pentru a trai ok. In țările respective. Sa îți rămână ceva de pus deoparte, de o vacanța, poate un schimb de ulei la mașina… etc. Sau poate bani de chirie/rată.
Ca nu-i mai satura dumnezo pe elvetieni
Pe luna este 1.600 usd. Sincer, chiar nu este rau in Romania sa ai un asemenea salariu. Te situezi intr o pozitie buna daca ista este venitul tau.
Vine in jur de 4621lei/lună net. Eu câștig mai mult de atât și nu pot sa zic că mă simt fericit financiar. De un an de zile nu îmi mai ajung, de când au crescut toate preturile, in special la mâncare și combustibil.
Eu inca stau bine dat fiind salariul, nu vreau să știu de alți oameni cu salarii sub 3000 de lei
Am citit comentraiile ce mai sunt pe aici, si nu cred ca e brut, sincer.
Daca ar fi brut:
19000 usd = 94373 ron (brut anual) = 55209 ron (net anual) = 4600.75 ron (net lunar)
Ceeace mi se pare un salariu relativ mic pentru „a nu avea greutati materiale”.
Daca ar fi net:
19000 usd = 94373 ron (net anual) = 7864.41 (net lunar)
Ceeace pare mult mai plauzibil sa fie un salariu de „fara griji”.
am crezut ca aia e virgula…
Citind comentariile am ajuns la concluzia că o grămadă de redditori sunt niște copii răzgâiați ce trebuie să își satisfacă fiecare moft, n-au habar să-și gestioneze finanțele și să-și amâne/nege uneori plăceri și sunt complet deconectați de la realitatea în care trăiesc.
Spargeți bula că vă faceți singuri nefericiți în timp ce alții ce câștigă jumătate din 5000 RON/lună sunt mai sănătoși cu capul cu tot stresul facturilor și banii puțini de spart pe mofturi!
foarte dubios criteriul, ” more money no longer brings more happiness”. ar fi trebuit sa o bage pe aia cu „toate nevoile de baza sunt satisfăcute si iti mai ramane jumătate din venit pt non-esentiale” sau ceva de gen. ca altfel, pare super subiectiv.
Ca sa nu te afecteze psihic/emotional tre sa ai cam 50mp spatiu de locuit de persoana si sa ai commute time sub 90 de minute total.
Asta inseamna ca ar trebui sa dai cam 90k euro pe un apartament sau o rata de 500 euro pe luna. La venitul ala anual brut sa zicem ca ai 1k euro lunar din care iti permiti 400 euro rata.
Concluzia e ca poza mananca cacat.
Deci 7000-ish net. Ba… ce sa zic, doamne ajuta :)))
7916lei/lună, și romanul încă muncește pe salarii sub 2000 de lei, nu știu cum de acceptă așa mizerie 🙂
Confirm, acu 3 săptămâni mi.am făcut niște calcule și cu 8000 lei/luna m.as descurca.
2000 chiria
1000 transport
2000 hrană
1000 țoale
1000 hobby
1000..misc
Din păcate, am rămas la 3600, posibil 4000 de luna asta. Tre sa fac rost de restul sau sa mai tai din ele, da.le dracu
19k in Ro, dar 70k in Grecia ???si 90k in germania ?
N-are niciun sens. Ok sunt locuintele/chiriile mai ieftine la noi, dar o masina, un iphone sau o vacanta costa la la fel.
Benizna e more or less tot acolo. Mancarea si hainele cam tot la acelasi nivel.
In plus 19k pe an (sa zicem net) vine cam 1600 pe luna.
Pentru Bucuresti/Clug/Timisoara/Brasov, singur, in chirie, cu masina si 2 vacante pe an, as zice ca 1600 sunt cam la limita sa iti permiti toate chestiile astea si in orice caz nu strangi vreun mare buffer care sa iti permita sa stai linistit.
Si de ce ai avea nevoie de 70k in GR? Nu vi se pare o diferenta prea mare fata de RO? Aveam eu o impresie gresita? Nu sunt si ei o Romanie cu 5 ani mai avansata?
Daca e brut, scadem 47% taxe impozite si ramanem cu 8000 coco pe an ceea ce e fix pula pe luna daca ai chirie,rate, copii, masina etc.
E net 100%. Pentru că graficul se referă la „prețul fericirii” => câți bani cheltui pentru tine. Taxele nu sunt pentru tine, nu ne referim la cat e salariul in vest. Da, poate doar 0,1% din Elveția au salariul ăla net, dar nu la asta se referă studiul, se referă la câți bani costa sa fii fericit, până nu mai are sens pentru fericirea ta sa faci mai multi.
scriu pentru ca nimeni nu are chef sa faca research. op a luat poza de aici:
[https://www.expensivity.com/price-of-happiness-by-country/](https://www.expensivity.com/price-of-happiness-by-country/)
aceste rezultate se bazeaza pe acest studiu:
[https://www.flightfromperfection.com/files/post_attachments/jebb_et_al_2018.pdf](https://www.flightfromperfection.com/files/post_attachments/jebb_et_al_2018.pdf)
care zice asta despre „income”:
„However, raw household income would lead to spurious results given difering numbers of people within households (less than 10% of households in our sample had just one adult). We therefore converted our metric to equivalized household income—a measure that controls for the number and composition of individuals within the household.”
19000 iti ajung doar daca nu esti casatorit 🤣🤣🤣