in

Jean Moscopol : Guvernul comunist – (Romanian Anti-Soviet Song)

Jean Moscopol : Guvernul comunist - (Romanian Anti-Soviet Song)

Jean Moscopol : Guvernul comunist – (Romanian Anti-Soviet Song)

postat de Impossible-Ad-3586

4 Comments

 1. >După încheierea celui de-al doilea război mondial, Moscopol s-a împotrivit sistemului politic instaurat la București. Pe vremea în care românii învățaseră să tacă pentru a nu ajunge la închisoare sau la canal, Jean Moscopol s-a așezat ca un ghimpe împotriva mai marilor vremii. A compus balade și cuplete anticomuniste în care îi îndemna pe români să nu-și piardă speranța. Nu ierta pe nimeni. A scăpat ca prin minune nearestat.
  >
  >A luat drumul pribegiei în 1947, plecând la Paris, ajutat de actrița Elvira Popescu. Din Franța a plecat la scurt timp în Germania, unde a fost colaborator al postului de radio Europa Liberă. În țară, cenzura a vrut să-l taie din amintire și de aceea au rămas foarte puține documente despre el. În cele din urmă, artistul s-a stabilit la New York, unde a trăit până la sfârșitul vieții. N-a uitat nici o clipă plaiurile natale.
  >
  >Chiar dacă unele piese au fost cântate și la București, imprimările au fost posibile abia în Statele Unite. Iată ce ne-a destăinuit Vasile Manta:
  >
  >„Și asta e o poveste. În anii ’70, ziaristul Aristide Buhoiu l-a găsit pe Moscopol în Diaspora Română la New York, la Biserica Sfântul Dumitru, și s-a ocupat de înregistrarea acestor piese. În 1993, ele s-au lansat și la București. Dar cred că era destul de târziu, pentru că regimul comunist din România încercase să-l șteargă din conștiința națională. Ar trebui studiat de tineret, poate că așa sentimentul patriotic nu ar pieri. El era un mare patriot. Dumnezeu l-a salvat! A avut zile. Pe vremea aceea, rușii te ucideau. Închisoarea era închisoare. N-a fugit din țară. A plecat cu acte în regulă. L-a ajutat marea Elvira Popescu.”

  De cake day am zis sa va fac cadou una din melodiile mele favorite!

  Enjoy some Jean Moscopol!

 2. Ce chad adevarat era dl Jean. Sunt curios cum reusea sa stea jos si sa cante la pian cu coaiele astea uriase.

Bine ca stiu, sa fac stocuri de pe acum.

Bine ca stiu, sa fac stocuri de pe acum.

CÂT DE (NE)PREGĂTIT ESTI PENTRU UN CUTREMUR?

CÂT DE (NE)PREGĂTIT ESTI PENTRU UN CUTREMUR?