in

Salariul minim conform UE in Romania ar trebui sa ajunga la 3.275 de lei

Salariul minim conform UE in Romania ar trebui sa ajunga la 3.275 de lei

Salariul minim conform UE in Romania ar trebui sa ajunga la 3.275 de lei

postat de MilkPower-0

49 Comments

 1. Vreau salarii minime decente. Dar nu așa funcționează. Dacă aplici direct mâine cu diferența aia vei avea un val de firme falimentare, șomeri, scumpiri și inflație peste noapte. Rețeta unei societăți într-o suferință mai mare decât acum.

  Sunt sigur că există economiști care știu cum se poate aplica în mod realist și ăia nu scriu titluri dinastea clickbait.

 2. Doar 651 euro ? Fortosmortsimirtsi!

  Dar cum facem? Ca preturile o sa se ajusteze toate la salariu si ne ducem pe pula iar!

 3. Ca să fie salariul atât, trebuie să avem o economie mai competitivă, angajați mai productivi, infrastructură decentă, legi fiscale favorabile mediului de afaceri și stabilitate politică.

 4. Salariile actuale, exceptând câteva domenii care deficit de personal fie național fie internațional, sunt la nivelul infrastructurii și eficiența instituțiilor. Chiar dacă ar schimba salariul minim și printr-un miracol nu își pierd milioane de oameni locurile de muncă, tot aceleași probleme rămân.

 5. Franta, statiune montana, ianuarie 2020. Preturile din market erau mai mici sau egale cu preturile din Romania la tot ce inseamna alimente(cel putin in Bucuresti). Iar ala era market montan unde teoretic preturile sunt mai mari fata de orase. Ce salarii au francezii si ce salarii au romanii. Just sayin’.

 6. Asta presupunand ca toate, absolute toate lucrurile vor ramane la acelasi pret, si doar nu va mai exista om care sa castige sub 3,000 lei net. Asta-i o utopie si atat.

  In realitate daca maresti salariul minim, cresc toate preturile in acelasi raport, facand ca acel nou salariu minim de 3,000 lei sa fie echivalentul celui de azi, care-i 1,700 sau cat e el.

 7. Cresti salariul la 3275, preturile cresc datorita puterii de cumparare crescuta, nimeni nu traieste mai bine doar cine castiga mai mult de minim traiesti mai prost.

  Trebuie sa adori socialismul, mereu reueseste sa faca lucrurile mai rele decat erau.

 8. De fapt e posibil chiar sa scadă deoarece 60% din salariul median care e de 3200. Acum depinde doar de cum se implementează legea.

 9. Eram sigur ca la stirea asta or sa sara capitalistii de week-end cu „DAR O SA CREASCA PRETURILE, O SA BUBUIE INFLATIA SI O SA NE OMORAM COPIII”. Nu.

  In primu rand toti cei care ziceti asta n-ati avut o zi de’aface cu business. Ca ati stii ca(sigur, depinzand si de domeniul de activitate is procente si procente) deobicei salariile nu sunt mai mult de 50% din cheltuieli. 50% deja e mult oricum, cele mai multe cheltuieli se duc pe materie prima/utilaje/alte chestii. Mai mult de 50% daca nu ai o firma de salubrizare cu 2 maturatoare si tehnica totala de 2 maturi si un faras n-ai de ce sa ai cheltuieli cu salariile. Da si la aia ar trebui sa dai bani pe dezinfectanti si alte consumabile.

  In al doilea rand se fac profituri uriase aici in romania. Nu mai gasesc acum, probabil o fi fost stearsa ca plm, romanu tre sa fie facut numa prost si imbecil si sa zica mersi pentru 2 lei aruncati in scarba, dar era o stire in care se arata ca suntem procentual cei mai naspa platiti angajati pentru cat producem.(sigur, si aici probabil or fi fost nuante, dar oricum peste tot gasesti ca inafara de bulgari suntem cei mai prost platiti si in bani efectiv, fara sa apara si alte cifre in ecuatie)

  Singura chestie e ca da, suma e enorma de schimbat peste noapte si ar speria pe toata lumea pentru ca ar trebui facute recalculari pe toata linia DAR cu taxare progresiva si o crestere mai lenta (2026 de exemplu in loc de 2024) ar fi toata lumea bine. Ma rog, mai putin patronii de localuri care ar trebui sa mai astepte o luna dupa ultimu porche.

 10. Dar de ce sa ne oprim acolo? Hai sa-l punem 5000! Nu, hai 10.000 si astfel il futem si pe Dascalu. Toata lumea castiga!

 11. Crește minimul la să zicem un 2200-2300.

  Dar obligatoriu taxele la stat să rămână ca pentru minimul de acum, vreo 1080 lei.

  E prea mare povara pe angajator. Nu poți plăti brut 5500 ca să ia gigel 3200 net.

 12. România ar trebui sa fie și în Schengen. România ar trebui sa aibă multe drepturi, dar când ești popor vasal ce vrei

 13. Sure…sa creasca si mai tare inflatia. Cresterea salarilor fara cresterea productivitatii numai duce economia in rapa. O sa aveti 3275 de lei dar o sa platiti 30 de lei pe o paine si depozitele si banii stransi o sa valoreze mai nimic.
  De s-ar educa oamenii si ar sta sa isi bata capul cum sa produca chestii in loc sa stea la terasa sau pe netflix, societatea ar fi alta…but oh well toti vor sa fie sefi/ bogati, not to actually do the work.
  Toti se plang ca tot e scump…normal ca e daca importam tot si producem 0.🙄

 14. Poate vorbim și de sporirea puterii de cumpărate nu doar de creșteri artificiale ce vor duce la o cascadă de majorări, în final ajungânduse la punctul initial.

 15. In conditiile in care statul taxeaza munca cu 47% si se lafaie in pensii speciale toata ziulica iti trebuie un salariu minim brut de 8000 de RON ca sa mai discuti de trait decent.

 16. Ok, am incercat sa citesc mai multe păreri pe aici.
  1. În condiții normale in Romania obișnuiai sa ai nevoie de undeva la 3000 lei net pentru a trai decent
  2. Raportul Vest vs Romania este undeva în situația următoare:
  – costul de viata in Romania e undeva direct proporțional cu cel din vest, mă refer la basics, chirie, faptul că exiști, etc. (Exemplu, costul chiriei e aprox 40% dintr-un salar mediu) singura diferență e că în vest e mai ușor să îți cumperi un tv/telefon nou.
  3. Problema ce-a mai mare este că în Romania salariile sunt taxate pe un sistem brutal de aprox 43% din salariul Brut. Ceea ce face că 3275 lei sa sune mai mult a ~1700 lei.

  Dacă vreți o situație mai buna pe tot spectrul financiar în Romania, ar trebui sa cerem impozitare pe grad de venit cu 43% că fiind maxim.
  Astfel cel ce are minim pe economie sa fie taxat cu 10% iar cel care are 20.000 lei sa fie taxat 43%.

  Edit 1:
  Acum am vazut ca vor sa faca salariul net 3275 lei. E imposibil pentru un angajator din domeniu privat sa aduca salariul brut la 6600 lei 🙂
  Deci tot sistemul bugetar din romania va trebui trecut printr-o ratificare, asta fiind iar imposibil 😀
  Cred ca ce se va intampla….guvernul va ignora aceasta miscare, or sa o popularizeze in media cum ca ar fi ceva rau pentru romania si asa si-au salvat pielea 😀

  Marea majoritate a angajatilor din sistemul privat in romania lucreaza cu un contract minim pe economie, orice modificare a sistemului de taxe asupra salariului va avea repercusiuni aproape imposibile de sustinut pe termen lung.
  Sistemul de pensii si sistemul medical ar avea de suferit, exista alternative dar am avea nevoie de vreo 4 ani pentru a pune in practica doar unele modificari, iar asta ar cere si stabilitate din partea guvernului, etc.

  We’re F’d with a big D by people that fight each other.

 17. Cum cresterea salariul minim atat de brusc nu e o masura benefica, cred ca sunt alte masuri care sa ne aduca un trai mai bun, cum ar fi sustinerea productiei cum e in Franta, unde agricultura e sustinuta atat de bine incat pretul produselor de baza e bun. Asa asiguram lucruri de baza pentru oameni, cel putin initial. E o aberatie modul in care uleiul a crescut de la 3.89 la 9.49(cat a fost ultima sticla luata, din carrefour, marcata drept produsul cel mai ieftim din gama) intr un timp atat de scurt

  >De exemplu în luna ianuarie 2020 un litru de ulei costa 3,89 de lei, iar în februarie acesta s-a mărit cu 1,5 lei! Niciodată în cele 27 de luni analizate, prețul unui litru de ulei de floarea soarelui nu a scăzut sub 4,99 de lei, preț pe care l-am întâlnit în septembrie și noiembrie 2020, dar și în ianuarie și februarie 2021

  https://www.google.com/amp/s/www.libertatea.ro/stiri/grafic-cu-cat-s-au-scumpit-alimentele-esentiale-in-ultimii-3-ani-cea-mai-mica-diferenta-este-la-zahar-iar-cea-mai-mare-la-ulei-4038339/amp

 18. Sunt de parere ca daca un cuplu cu un copil, amandoi parintii lucreaza fie si pe salariu minim, ar trebui sa o duca decent
  Fara sa se gandeasca la ziua de maine, fara extravagante, decent

 19. Pentru cine vrea să se distreze, vă recomand să căutați câte alte țări au sistemul nostru fix de taxare, și care sunt. Spoiler: suntem in aceeași categorie cu Mongolia și Kazakhstan.

Cand nu esti IT-ist si citesti salariile unora pe Roddit

Cand nu esti IT-ist si citesti salariile unora pe Roddit

Apus de octombrie

Apus de octombrie