in

De ce am umiditatea asta așa mare chiar dacă geamul stă deschis toată ziua? E o chestie normală la bloc în anotimpul rece?

De ce am umiditatea asta așa mare chiar dacă geamul stă deschis toată ziua? E o chestie normală la bloc în anotimpul rece?

De ce am umiditatea asta așa mare chiar dacă geamul stă deschis toată ziua? E o chestie normală la bloc în anotimpul rece?

postat de saredemare

72 Comments

  1. Faci dus -> aburi

    Gatesti -> aburi

    Respiri -> aburi (nu glumesc)

    Usuci rufe -> aburi

    Daca vorbesti de aerisire e nevoie sa ai cel putin 2 geamuri deschis ca vantul sa preia aerul cu umiditate ridicata si sa-l scoata afara. Bine, in realitate aerul uscat se amesteca cu cel cu umiditate crescuta si se uniformizeaza.

  2. Daca esti in bloc vechi, pe Nord, eventual la etajele de jos si ai si copaci in fata, da, cam aia e „normal”

  3. Până în 60% e un procent normal.
    Dacă aerisești zilnic și nu ai alte probleme (de tipul pereți uzi) nu mi-aș face griji.

  4. Eu ce sa mai zic, de vreo 2 luni n‘a mai scazut umiditatea sub 80%. Temperatura e in jur de 19 grade. Aerisesc zilnic dar nu pare sa ajute f mult.

  5. E umiditate relativă… Cu cât e mai frig, cu atât aerul poate reține mai puțină apă în stare gazoasă…

    Același procentaj de umiditate relativă presupune cantități diferite de apă la temperaturi diferite.

  6. E umiditate relativa, adica variaza cu temperatura. Daca scade temperatura automat creste umiditatea. Cantitatea neta de apa din aer nu se schimba.

    Daca scade foarte mult temperatura condenseaza de aia ai roua dimineta dupa o noapte rece.

    Deci e normal cand diferenta de temperatura intre zi si noapte e mare ca in aceasta toamna cand e foarte cald ziua.

  7. Întrebare: camera respectiva e orientată către nord?

    Dacă da, din ce stiu, nordul primește cantitatea cea mai mică de lumină (în comparație cu vederea de sud care primește cea mai multă) de unde (posibil) și umiditatea crescută.

  8. Dacă ai o sursa de căldură(adică nu ești din București) (calorifer, podea etc) și aerul din camera ei rece( poate ptr că deschizi geamul) se face condens

  9. Dacă stai singur at trebui sa ai o umiditate pana în 50…daca ești căsătorit și ai minim un copil… Hello 60+ umiditate… No joke

  10. E apartament nou, nou? In general, in peretii abia finisati exista o anumita umiditate, mai ales daca finisajul se face pe vreme rece

  11. Am acelasi termo higrometru si pot spune ca umiditatea e afisata corect, dar la al meu, temperatura afisata este mai mica fata de real cu aprox 2 grade. Trebuie intai sa si verifici prin comparatie cu alte surse ca afiseaza corect. In momentul de fata am acum in dormitor deja 70% umiditate din pacate. La tine daca arata bine, e o umiditate ok

  12. Mai ai inca un device ca sa verifici daca indica corect umiditatea? Eu am cumaparat doua chestii din astea care masoara temperatura si umiditatea. Faza e ca temperatura o arata corect pe amandoua (verificat cu termostatul de la centrala) dar la umiditate e o diferenta de 10% intre ele. Unul indica 50% si unul 60% si sincer nu stiu care indica corect umiditatea ca nu am cu ce sa compar.

  13. La iarnă, când o să vină frigul, aerul de afară o să fie mult mai uscat ca cel de acum, iar dacă îl circuli și încălzești pe ăla în casă, poți ajunge la o umid. destul de scăzută. Eu am reușit iarna trecută să am o umiditate de 28% minim. Ca valoare nu prea îi ok pt. respirație, dar am vrut să mă feresc de mucegai pe un perete exterior.

  14. OP, spui că blocul este nou. La noi în țară a devenit normalitate ca apartamentele în blocuri noi să fie umede, din simplul motiv că imobiliarii se grăbesc sa vă mute în apartamentele pentru care ați dat avansuri când nici măcar nu era sapată fundația blocului. Și asta nu pentru că vă vor binele, ci banii.

    Se numesc vicii ale clădirii care apar pentru că se fac scurtături la termoizolație, folii anticondens, betoane și în mod special la timpul de uscare al clădirii. Ce să mai vorbesc despre fațade ventilate la imobile rezidențiale, dacă poporul cumpără ce știm deja că se vinde. Cale lungă până acolo. Șantierele merg pe repede-nainte și poftim, umiditate mare, construcțiile nu se usucă pe cât ar trebui, pereții nu respiră. Ăsta e principalul factor al umidității mari într-o locuință, nu orientarea, nu aburul de la gătit, că de-aia ai hotă, nu aburul de la duș, pentru că dacă n-ai fereastră la baie, ai sistem de ventilație.

    Poate dacă am fi mai rezervați în a plătii bani cu caruța dezvoltatorilor pe produse care în mare parte sunt de cacao, am ridica standardele, iar ei, la rândul lor, ar fi nevoiți să construiască locuințe de calitate. Nu de alta, dar ar sta blocurile goale și ies ei pe minus.

  15. Eu am cumpărat absorbante de umiditate și un dezumidificator electric și abia așa fac fata. Scad sub 60% insa daca opresc dezumidificatorul ajung destul de repede la ~65%.

  16. Eu stau pe nord, bloc nou, o tonă de copaci și gazon fix sub geamul meu, umiditate constanta de 80%. Ce ai tu acolo e chiar în limite ok.

  17. Eu am 70-80 % pe dormitor, cateodata scade sub 70, dar niciodata nu a fost sub 60. Etaj 1, NE, o grămadă de copaci si vegetatie in fata geamurilor. Mi-am luat si dezumidificator electric pe care il tin cand cum si din ala absorbant care capteaza destul de multa apa. Problema e cand dormim amândoi in dormitor se aburesc geamurile intr-un hal de curge apa de pe ele dimineața. Habar nu am cum sa rezolv. Am inteles ca unele plante ajuta la combaterea umidității, altele nu. Am bagat s un ficus in camera sa vedem ce o sa iasa. Ceva sfaturi?

  18. Higrometrele de genul sunt de obicei niste petarde care pot indica si cu deviație de 10-15%… Am testat eu. Il poti testa astfel: intr-o caserola suficient de mare pui o mana de sare pe care o umezești cu apa. Suficientă apa incat toata sarea sa fie umeda, dar sa nu băltească apa. Pui dispozitivul ala in caserola si o închiși pentru 24 ore.
    Dupa astea 24 ore ar trebui sa iti indice o umiditate de fix 75%.

  19. Poti sa mai scazi umiditatea cu aerul conditionat. Chiar si dat pe cald.
    Eu asa fac cand creste umiditatea peste 50%.

    Scade foarte repede, incearca daca ai posibilitatea 🙂

  20. Nu prea ai ce sa faci. Incerc sa fiu atent si tot am umiditate peste 65%. Imi transpira geamurile grozav cand e frig afara. Am rezolvat din problema cu un dezumidificator. Scoate chiar si 0,5 litri de apa pe ora de functionare.

  21. Scoate si tu senzorul ala afara, vezi daca iti arata aceleasi valori de umiditate. Poate e dereglat.

    Umiditatea normala intr-o locuinta in zona Ro este de 30-60%. Aerul e mai uscat iarna cand merg caloriferele si afara oricum ai umiditate scazuta, vara in schimb aerul e mai umed. Daca ne luam dupa temperaturile de acum, as spune ca si asta contribuie la valorile la care ajungi tu.

    Un alt motiv ar fi acela ca straturile exterioare ale fatadei cladirii in care locuiesti sa fi fost montate inainte sa se usuce zidaria, de aici si diferenta interior exterior.

    In locul tau nu mi-as face (inca) probleme. Cat timp nu ai punți termice la pereti, sau zone reci la geamuri, nu vei avea condens in casa.

  22. Daca stai pe directia in care bate vantul, poti sa ai si 30%. Insa dezavantajul e ca o sa ai probleme cu curentul, dureri de cap.

    Alt tip ar fi sa scapi de draperii si perdele daca ai asa ceva, eu de la 80% acum am cam 50-60.

  23. Pai daca ai geamul deschis, ai umiditatea de-afara, care este ridicata in perioadele cu temperaturi relativ joase impreuna cu alternari de temperatura (zi/noapte). Celebra ceata de o vezi in diminetile de toamna/primavara este umiditate de aproape 100%. Toamna si primavara sunt in mod special anotimpuri cu umiditate ridicata, dar si vara in perioadele de blocaj termic.

  24. Incearca sa folosesti hota cand gatesti, si dupa dus sa deschizi geamul la baie. Daca nici asa, o investitie buna ar fi un dezumidificator, am si eu si isi face treaba in o casa destul de mare

  25. În legislație, umiditatea interioară apare ca 60% (asta-i un număr pentru calcule)

    Deci aș zice că asta-i o valoare normală.

  26. Tocmai mi-am luat dezumidificator. După 24 ore după ce l-am primit, l-am pornit in Bucătărie înainte sa gătesc, era 58% umiditatea. Am început sa gătesc și a sărit in 20 de minute la 65%. Am scos cam 300ml de apa după 1h de mers, timp in care a adus umiditatea la 55%. Dacă mai pui dusurile fără geam la baie, 2 persoane in apartament, uscat haine și ceață afara, 64% nu e mult deloc.

  27. Încălzirea in pardoseala rezolvă problema.

    La fel și un dezumidificator.

    Umiditatea ideala este in 30-60% apropo deci nu te panica.

  28. Am dezumidificator si mereu cand dau drumul pleaca de la 65%. Stau la bloc si mereu sta un geam deschis cand nu sunt acasa. Deci probabil este normal.

  29. Da. Sursa – am chitari si-s cu paranoia la umiditate.

    Cel mai bine e sa stai in general cu geamurile inchise si sa aerisesti de 2-3 ori cate 5 minute pe zi.

  30. Pot fi mai multe cauze:
    – ai apartament orientat spre nord, nu bate soarele niciodată în el. Nu ai căldură suficientă in casa
    – ai surse de umiditate in casa: uscător manual sau electric, faci dusuri, gătești cu geamul închis, etc
    – ai zugrăvit recent (sau ai ap. Nou)
    – umiditatea vine și pe cale naturala de la persoanele din cameră

    Umiditatea ideala e între 40% și 60%. Daca tu ai 60% înainte culcare, dimineața poți să ai și peste 70%. Mă confrunt cu aceeași problema, orientarea spre nord e buba la mine. Am un dezumidificator, îl folosesc zilnic – scoate 2-3 litri de apa pe zi din aer.

  31. Si la mine e mare umiditatea si temperatura cum e la tine.

    Mie personal imi place dar cei care stateau in apartament inaintea mea foloseau dezumidificator.

  32. La ce răspunsuri sunt pe aici credeam că e un canal de comedie. Dacă omul pune o întrebare serioasă doar /s și glume aveți?

  33. nu ai spus unde locuiesti. Oras, etaj

    Dupa parerea mea e cam mare mai ales ca n-a plouat de mult, si faci mucegai.

    Eu am si 20% in miezul iernii, dupa ce aerisesc. Ceea ce e mult prea putin, crede-ma

  34. Ai peretii umezi, cumpara un dezumidificator, pe mine la umiditatea aia ma ustura nasul, umiditatea la mine in ap e intre 45 si 50.

    Dezumidificatorul e bun sa il bagi iarna mai mult, eu iarna nu am probleme, in schimb la blocuri sau case construite noi bagi dezumidificatorul cam o luna in fiecare camera sa iti scoata toata umiditatea dupa bagi doar de intretinere, o data la 2 saptamani, again, peretii stocheaza foarte multa apa, stiu asta de la casa parintilor si de la prieteni care si-au mai cumparat apartamente pentru ca sunt facute foarte prost.

  35. Culmea, tie ti se pare ciudat asa, mie invers. Cand tin geamul inchis am umiditate scazuta, cand il deschid creste 🙂

  36. Peretii sunt higroscopici + posibile infiltratii din exterior. Eu cum stau la ultimul etaj la un bloc cu probleme la acoperis patesc. Daca fac si dus si nu deschid geamul sau dezumidificatorul am linistit 80%

Puțin circ in presă si uite asa se a dat un tun imobiliar

Puțin circ in presă si uite asa se a dat un tun imobiliar

In dreptul Sectiei 9 de Politie din Bucuresti, la intersectia Pantelimon cu Morarilor

In dreptul Sectiei 9 de Politie din Bucuresti, la intersectia Pantelimon cu Morarilor